Erfgoed en cultuur

Ooit werd onze stad de Koningin der badsteden genoemd. Wie vandaag de staat van de Koninklijke gaanderijen bekijkt, zou het amper geloven. De renovatie kan niet wachten tot over elk detail van het dossier van Thermae Palace uitsluitsel is. Ons erfgoed verdient dringend meer ambitie en respect.

De belle époquewijk dankt vandaag haar charme aan de particulieren die uit liefde voor ons erfgoed met hun spaarcenten redden wat er nog is. Het toekomstig stadbestuur kan een voorbeeld nemen aan deze inwoners.

Nog meer hoogbouw in de belle époquewijk is voor Vooruit Plus onaanvaardbaar, ook ruimtelijke ordening verdient overigens een plan per wijk, op lange termijn. De oorspronkelijke site ‘Parc royal’, van de Parijsstraat tot aan de Hippodroom, moet opnieuw een charmante plek worden, waar geschiedenis, cultuur en recreatie hand in hand gaan. Op deze site is zeker plaats voor een tentoonstellingsruimte, maar dat hoeft niet Muzee te zijn. Zeker niet als je bedenkt dat nu geïnvesteerd wordt in de renovatie van het pand in de Romestraat.

Oostende heeft stappen vooruit gezet op vlak van cultuur, denk aan het immens succes van TAZ, het filmfestival en het veelzijdig aanbod van de Grote Post. Ook onze bibliotheek heeft een zeer goede werking. Nu is het hoog tijd om de lokale kunstenaars meer in de verf te zetten. Voor James Ensor hebben we eindelijk een mooie plek, maar Leon Spilliaert wordt stiefmoederlijk behandeld. Ook ons hedendaags talent moet in de spotlights gezet worden. Ik denk Jan en Dirk Michiels, wiens beelden in het centrum meer zorg verdienen.  Ook Herr Seele en Kamagurka, eigentijds en eigenzinnige kunstenaars, moeten we in de vitrine durven zetten. De voorbije jaren kwamen er veel galerijen bij, tijd om samen een mooi plan op poten te zetten!  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.